Milyen előfeltételei vannak a PMP és a CAPM projektmenedzsment minősítésnek?

Elégedetlen vállalkozása működésével és a hibát a szervezés hiányosságaiban látja? Több embert irányít nap mint nap, de valahogy mégsem sikerül határidőre teljesíteni a megrendeléseket? Gondolt már arra, hogy a projektek hatékonyabb kivitelezésével vállalkozását eredményesebbé tehetné? Mindegy, hogy saját cégéért munkálkodik, vagy karrierjét mozdítaná elő, a projektmenedzsment tanfolyamok megfelelő tudást és gyakorlati rálátást biztosítanak a területre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pályakezdők és már komoly tapasztalattal rendelkezők is előszeretettel választják a kurzusokat, hiszen mindig van új a nap alatt, s tanulni, fejlődni sosincs késő.

pmp capm vizsgafelkészítőKarrierépítés nemzetközi minősítéssel

A PMP és a CAPM tanfolyamok nemzetközi minősítés megszerzésére kínálnak lehetőséget, mely több szempontból is előnyökkel jár. Mivel hazánkban még rendkívül kevesen rendelkeznek e minősítésekkel, így a munkaerő-piacon kétségkívül komoly előnyt jelentenek. Nem csak az elhelyezkedés könnyíthető meg ilyen módon, de a cégen belüli előrelépés és a karrier építése is. A vezetők rendszerint olyan szakembereket szoktak a jelentős projektek élére választani, akik otthonosan mozognak a projektmenedzsment területén. Természetesen a minősítések anyagi vonzata sem elhanyagolható, ugyanis a fizetés emelkedése is várható a megfelelő minősítés birtokában.

Projektmenedzsment oktatás

S hogy milyen előfeltételei vannak a képzéseknek? Kiknek ajánlják a szakemberek a kurzusok elvégzését? A CAPM kurzus esetében legalább középfokú végzettséggel, érettségivel kell rendelkezni a jelentkezőknek. Annak érdekében, hogy a vizsgáig eljussanak, legalább 1500 óra projektmunkában való részvétel és 23 órányi képzési óraszám megszerzése szükséges. Világosan látható tehát, hogy a hangsúly egyértelműen a gyakorlaton van, s a vizsga is főként erre épül. A komplex rálátás legalább annyira lényeges a vizsgán, mint az, hogy higgadtan, minden részletre kiterjedően adjunk választ még olyan kérdésekre is, melyek esetében esetlegesen több megoldás is helyes lehet.

Míg a CAPM kurzus főként pályakezdő, vagy némi tapasztalattal már rendelkező érdeklődők számára ajánlott, addig a PMP tanfolyam a leginkább elismert minősítésként a tapasztalt projektvezetők számára ad használható tudást. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a vizsga korántsem egyszerű, hiszen komoly elvárásoknak kell megfelelni mindkét esetben. A felkészítő képzésnek köszönhetően azonban jó eséllyel lehet nekiindulni a kihívásnak, s ha eredményesen sikerül venni, annak számos előnyét élvezhetjük a karrierépítés és az anyagiak területén. Hazánkban körülbelül csak 600 fő rendelkezik a PMP végzettséggel, így egyértelmű, hogy komoly előnyt jelent a nagy pályázatok elnyerésében és vezetésében a minősítés. A PMP vizsga előkészületeiben is különbözik a CAPM kurzustól, hiszen legalább három éves gyakorlatot követel meg a projektvezetés területén. A vizsgajelentkezés előtti nyolc évben legalább 4500 igazolt munkaórával kell rendelkezni, és minimum 35 képzési órát is magáénak kell tudnia a jelentkezőnek. Jó hír viszont, hogy ez lehet a korábban felsőfokú oktatási intézményben hallgatott projektmenedzsment tantárgy is.

pmp vizsga

A sikeres pmp vizsga titka: projektmenedzsment tréning

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgafelkészítő kurzus hiányában sok esetben eredménytelenül zárul a vizsga. Nem csak a kudarc miatt érdemel ez figyelmet, hanem a rendkívül magas pótvizsga díjak apropóján is. Fontos tehát, hogy a megfelelő szakemberek segítségével készüljünk a megmérettetésre, fókuszálva azokra a területekre, melyek kiemelt jelentőséggel bírnak a vizsga kapcsán. A komplex rálátást megkövetelő projektmenedzsment képzés akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a kiszemelt minősítést valóban sikerül is megszerezni. A gyakorlati tudás nélkülözhetetlen, s ez akkor sincs másként, ha projektek menedzseléséről, vezetésről, részfeladatok koordinálásáról és határidőre teljesítésről van szó.