Fagy elleni védekezés gyümölcsösben ködsárkány technológiával

A mezőgazdaság számára mindig is kiemelt jelentőséggel bírt, hogy miként alakul az időjárás. Mindez a tavaszi időszakban különösen fontos, hiszen a növények ekkor már abba az életszakaszukba kerülnek, amikor a fagyok komoly károkat okozhatnak számukra. Az elmúlt években a telek tökéletes mintapéldák voltak arra, hogy a klímaváltozás bizony valós jelenség. Télen gyakran még mínusz fokok sincsenek, addig nem ritka, hogy a tavaszi hónapokban szembesülünk hóval és fagyokkal. Míg télen ez rendszerint nem okoz problémát az élővilág számára, addig tavasszal már annál inkább. A fagypont alatti hőmérsékletet számos faj kitűnően viseli, például a halak a fagyzóna alatt vészelik át a hideget. De mi a helyzet azokkal a növényekkel, melyek tavasszal már éppen újraéledni igyekeznének? Sajnos tény, hogy a fagykárok akár a későbbi élelmiszerárakat is befolyásolhatják, ezért a terület mindenképpen odafigyelést igényel.fagy elleni védekezés gyümölcsösben

A tavaszi fagyok komoly kockázattal járnak

A májusi fagyok 2018-ban is reális veszélyt jelenthetnek, de ha a tavasz derekán fordulnak elő fagyos hajnalok, azt is megsínylik a gyümölcsösök. Hazánk remek szőlőtermő vidékekkel rendelkezik, ám annak érdekében, hogy a tőkén egészséges fürtök, a borospincékben pedig értékes nedű lehessen, nélkülözhetetlen a fagy elleni védekezés a gyümölcsösben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagy következtében végleges sejtroncsolódás jön létre, és még a jó fagytűrő képességgel rendelkező fajták is megsínylik a szélsőséges időjárási viszonyokat. Jó hír azonban, hogy a ködsárkány névre hallgató gép segítségével aktívan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fagyvédelem optimálisan kivitelezhető legyen.

Fontos a talaj szellőztetése

A mezőgazdaság terén tevékenykedők pontosan tisztában vannak tavaszi fagyok a szőlőbenazzal, hogy ha a talajban levő levegő mennyiségét például szántással vagy tárcsázással megnöveljük, akkor a fagy kevésbé hatol mélyre. A hótakaró szintén egyfajta védelmet jelenthet a növények számára, így ha a tavasz fagyok mellé hó is jár, akkor kevésbé kockázatos a termés. Persze korántsem mindegy, hogy a fagy csak hajnalban jelenik meg, vagy akár egész nap tart, ugyanis ez utóbbi faktor szintén káros hatással lehet a növényekre. A fagy elleni védekezés gyümölcsösben azonban korszerű technológiával is lehetséges, melyhez nincs másra szükség, mint a prémium kategóriás Fog-Dragon gépre.

Fog-Dragon, amivel nem csak a szőlőültetvényeket óvhatjuk a fagytól

Jogosan merül fel a mezőgazdaságban tevékenykedők körében a kérdés, hogy miként védhetőek meg a növények a fagykároktól. A májusi fagyok 2018-ban is előfordulhatnak, ezért nagyon fontos, hogy időben beszerezzük azokat az eszközöket, melyek a védelem érdekében eredményesen bevethetőek. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok jelentette károk ellen a forró levegő és gőz kettősével dolgozó Fog-Dragon lehet az ideális választás. Miről is van szó esetében?

Hatékony, gazdaságos és megbízható segítség

fogdragon készülékA ma már hazánkban is eredményesen használt Fog-Dragon tüzelőanyag elégetésével járul hozzá ahhoz, hogy forró levegővel melegítse fel a talajt. A keletkezett füst pedig arról gondoskodik, hogy a hő ne lépjen ki a talajból, vagyis megfelelő hőmérsékleten tartsa azt akkor is, ha az időjárás nem kedvez a mezőgazdasági viszonyoknak. A géphez olyan könnyedén elérhető tüzelőanyagok használhatóak fel, mint a fűrészpor, a szalma-és kukoricabálák, a faforgács, vagy a talán legegyszerűbben beszerezhető, egyébként otthonunk fűtése során is alkalmazott farönkök. A traktorral mozgatható gép 10 ha föld számára nyújt védelmet, és méretéből adódóan akár keskeny ültetvények esetén is gond nélkül bevethető.

Fog-Dragon a tavaszi fagykárok ellen

A fagyos hajnalok és nappalok tavasszal korántsem kívántak, ezért érdemes időben gondolkodni a védelemhez szükséges eszközök beszerzésén. A területen a Fog-Dragon már számtalanszor bizonyította hatékonyságát. A gyümölcsösök különösen kitettek a veszélynek, s bár a szőlők között is vannak olyanok, melyek jó fagytűrő képességgel rendelkeznek télen, de a tapasztalatok szerint ezek kifejezetten a tavaszi, újraéledési időszakban lehetnek veszélyeztetettek. A meleg levegővel és gőzzel dolgozó eszköz a jövőre szóló beruházás, mely kiváló minőségének köszönhetően hosszú éveken át használható lesz majd.fogdragon trakorral

A tavaszi hónapokban előforduló fagyok már csak azért is különös figyelmet érdemelnek, mert ekkor a növények a mélynyugalmi állapotukból aktív fázisba lépnek, amikor a fagyra kifejezetten érzékenyek. A szakemberek szerint a fagykárok körülbelül 70 százaléka tavasszal következik be, így ez az időszak mindenképpen figyelmet érdemel. A Fog-Dragon kitűnően működik és nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik. A fagy elleni védekezés gyümölcsösben gyerekjáték segítségével.