5 fontos kérdés a motorgumikról és egyéb motoros alkatrészekről

A legutóbbi kvízestünkön motoros törzsvendégeink vezették a műsort, amelynek az alábbi cikk szolgált alapjául:

Motorral az utakra gurulva természetes, hogy mindent meg szeretne tenni a biztonság érdekében, hiszen míg az autóst egy esetleges baleset esetén a karosszéria részben védi, úgy motorosként kizárólag a ruházatra, valamint a motor megfelelő felkészítésére számíthat, ami a biztonságot illeti. Az alkatrészeken legalább annyi múlik, mint a használt motorgumik állapotán, hiszen ez utóbbiak biztosítják a tapadást, az úttartást, és vannak segítségünkre esőben éppen úgy, mint a forró aszfalton. De mégis mi alapján válasszunk motorgumit? Mire érdemes odafigyelni a tárolás, valamint a használat során? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresük a választ cikkünkben. Az Építész Igazságügyi Szakértő testület megszállott hobbimotoros szakemberei most öt olyan fontos területre hívják fel a figyelmet, amellyel kapcsolatban legtöbbször kérdések merülnek fel a motorosok körében.

1. Milyen abroncsot válasszak?

A motorosok közt talán legtöbbet vitatott kérdés, hogy melyik márka felel meg leginkább az elvárásoknak. A legtöbben még mindig az árat tartják döntő szempontnak a választáskor, pedig tény, hogy míg további információt vadászna, robogó alkatrészek között válogatva a némileg alacsonyabb árú is maximálisan kiszolgálja használóját, addig a gumi beszerzés alkalmával érdemes a magas minőség, és ezzel együtt az időtállóság mellett letenni a voksot. Foglaljon termet még ma. Az olcsóbb, és így alacsonyabb minőség esetében szinte biztos, hogy valamilyen téren nem teljesít jól a gumi. Hasonló  a helyzet a használt motorgumival is, melyet ilyen vagy olyan oknál fogva már leselejtezett előző gazdája. Ne sajnálja a pénzt az abroncsra, hiszen ha helyesen használja azt, figyel a guminyomásra, és a használaton kívüli időszakban megfelelően tárolja, akkor akár öt éven át is hű társa lehet a választott darab. Bármilyen épületben keletkezett károkozásról és az azzal kapcsolatos káresemények felbecsüléséről a http://www.epitesz-igazsagugyiszakerto.hu/szakteruleteim/ oldalon tájékozódhat.

2. Hogyan kell ápolni a motorgumikat?

Tároláskor hőtől, nedvességtől, vegyi anyagoktól feltétlenül óvja a gumikat, de fontos az is, hogy élükre állítsa azokat, és rendszeresen ellenőrizze a guminyomást, valamint néha átforgassa őket. Ennél jóval többen érdeklődnek azonban a használat során szükségessé váló teendőkről. Hetente ellenőriztesse a guminyomást, ha ugyanis túl magas, vagy alacsony az, akkor rendellenes kopásra, túlzott fogyasztásra számíthat, sőt, mindezek a közlekedés biztonságára is rányomják bélyegüket. A gumiápoló szerek leginkább esztétikai szempontból bizonyulnak jó választásnak, ha pedig rendszeresen dagonyászik, akkor nem maradhat el az átmosás sem az út végeztével.

3. Mire jó a felnicsík? Bemutatkozunk, ha arra kiváncsi.

Napjainkban egyre többen választják a felnikre ragasztható színes szalagot, a felnicsíkot, mely nem csak design tuning elemként bizonyul remek választásnak, hanem a biztonság miatt is. Nagy Sándor igazságügyi szakértő is nagyon nagy rajongója a motorsportnak, minek következtében tanácsai és praktikái meglehetősen hasznosak az érdeklődők számára. Motorosként ugyanis rendkívül fontos, hogy láthatóak legyünk, ehhez pedig részben hozzájárul a fényvisszaverő tulajdonságokkal is rendelkező felnicsík. Felhelyezése egyszerű, bár két plusz segítő kéz elkélhet hozzá. Mosás során érdemes óvatosan bánni vele, ugyanis a vegyi anyagokat, valamint a gőzborotvát nem szívleli.

4. Miért fontos a keréknyomás ellenőrzése?

Hetente egyszer elegendő ellenőrizni, ezzel többet tehet a gumik élettartamáért és a biztonságos közlekedésért, mint hinné. Hogy miért? A motoron elhelyezett matricán megtalálja, milyen nyomás szükséges az adott járgány használatához. Abban az esetben, ha túl magas az érték, a tapadási felület csökken, ami a menetbiztonságot negatívan befolyásolja. A rendellenes, gyors kopás utalhat a túl magas guminyomásra. Ennél azonban több kárt okoz, ha túl alacsonyan van az beállítva, vagy elhanyagolja az ellenőrzést, ekkor ugyanis nő a fogyasztás, a kopás, és akár instabillá is válhat a motor, nem is beszélve a végsebesség csökkenéséről.

 

5. Alkatrészek az internetről – mennyire biztonságos?

Az internetes vásárlás napjainkban minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. Akku, bowden, fékrendszer, yamaha és simson tartozékok, izzók, csapágyak, és számos egyéb alkatrész is elérhető áron vásárolható meg a világhálón keresztül, csak a megfelelő webáruházat kell megtalálni hozzá. Vannak azonban olyan felszerelések, melyeket jobb személyesen beszerezni. Bukósisak, vagy motoros kabát kapcsán rendkívül fontos, hogy kényelmesek legyenek azok, és passzoljanak viselőjükre, hiszen biztonsági szerepüknek csak így tudnak maximálisan eleget tenni.